6 april 2016 Ronald

Backups, backups en nog eens backups

Backups maken is nou niet meteen één van de eerste dingen waar computer gebruikers aan denken. Tot het mis gaat maar dan is het (meestal) te laat. Het is een beetje zoals bij de belastingdienst; leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel!

Goede backups maken is niet moeilijk, mits eenmaal goed ingericht is het backup proces volledig te automatiseren. Met een externe harde schijf of 1 a 2 USB-Sticks komen de meeste gebruikers al een heel eind.

Als je een bedrijf hebt dan zul je het toch professioneler moeten aanpakken, alleen al vanwege de bewaarplicht voor de belastingdienst. Hieronder een korte omschrijving hoe backups binnen rbojanssen geregeld zijn.

Het werk gebeurd voornamelijk op een iMac en een iPad Pro en voor de dagelijkse backup worden Time Machine en iCloud drive gebruikt. Dit betekent dat er altijd buiten het originele bestand ook 2 actuele kopieën (backups) zijn. Dit gaat allemaal volautomatisch. Het gaat alleen om de bestanden en projecten waar ik regelmatig mee bezig ben. Gaat er met mijn iMac of iPad iets mis dan ben ik binnen het uur weer volledig operationeel met behoud van alle data.

Al deze gegevens worden automatisch ook gearchiveerd (een archief is wat anders dan een actuele kopie!) op een NAS. In deze NAS zitten 2 schijven die in een RAID 1 configuratie draaien zodat het geheel blijft werken ook als er één schijf uitvalt. De NAS synchroniseert zichzelf iedere nacht met een andere NAS die buitenshuis staat. Dit laatste is om ook in het geval van brand / diefstal niks kwijt te zijn.

Een veelgemaakt denkfout is dat gegevens meestal verloren gaan door het technisch falen van apparatuur. Niets is echter minder waar, de meeste bestanden gaan verloren door menselijke fouten! Hier dien je tijdens het inrichten van je backups dan ook rekening mee te houden. Tijdens mijn Consultancy & Webdesign trajecten is dit één van de vele zaken die behandeld worden.

Bestaande website nieuwe klant gehacked

Ronald

Eigenaar rbojanssen - ICT Consultancy, Webdesign & Software ontwikkeling